Jury verantwoording 2016

YIM Mediatalent van het jaar
Carl Lipp-prijs (Mediavertegenwoordiger van het jaar)
Beste engagementstrategie
Beste gebruik van een medium
Beste mediaperformance
Beste media-innovatie
Hans du Chatinier-prijs
Beste mediastrategie

Media-adverteerder van het jaar
Media-exploitant van het jaar
Mediabureau van het jaar


YIM Mediatalent van het jaar


Winnaar Tijmen van der Meer - Performics
Tijmen had een overtuigende presentatie met een duidelijke strategie grotendeels gebaseerd op owned en earned media. Zijn aanpak met 'create a story' was gebaseerd op interviews en videocontent. Het plan was sterk digitaal gedreven met de inzet van video op Facebook en YouTube gecombineerd met search engine advertising. Een winnaar met veel potentie.

Brigit Moens - M2Media
Brigit presenteerde een strak en compleet verhaal met een goede timing en fasering. Ze bedacht een originele 6-delige webserie met het thema ’succes is een keuze’. Het plan kwam helaas door de presentatie wat minder uit de verf.

Iris de Vries - TMG
Iris presenteerde de UvA masterquiz als oplossing; het bouwen van een app met daarin vragen over branches en beroepen om er achter te komen waar je goed in bent en wat je leuk vindt.
Ze had erg goed nagedacht over de doelgroep, de media-inzet was wat minder uitgewerkt.
 
Mariette van Tuyl - MediaCom
Mariette presenteerde een strategisch en goed onderbouwd mediaplan, al miste het stuk ‘owned media’ in het plan. Haar presentatie was strak en overtuigend en ze gaf blijk van veel mediakennis. Haar keuze voor influencer Enzo Knol was verrassend maar wellicht ook niet helemaal realistisch.


Carl Lipp-prijs (beste mediavertegenwoordiger)

Winnaar Michiel Schot - TMG
Michiel kreeg zeer hoge waarderingscijfers op alle criteria (ambassadeur van medium, goed media-advies, verstand van het vak, servicegericht, denkt mee, draagt oplossingen aan, proactief),  waarbij ‘servicegericht’ en ‘proactief’ er nog eens uitspringen.

Didi van Doggenaar - Exterion Media
Didi kreeg de hoogste waardering op ‘servicegericht’, ‘ambassadeur van medium’ en ‘proactief’.

Maaike van Vorstenbos - Exterion Media
Van alle criteria scoorde Maaike het hoogst op ‘servicegericht’ en ‘ambassadeur van medium’.


Beste engagementstrategie
 
In de nieuwe categorie Beste engagementstrategie had de jury het voor het kiezen: veel inzendingen, mooie cases en resultaten om jaloers op te zijn. En omdat het een nieuwe categorie is, des te belangrijker om duidelijk te zijn over wat een engagementstrategie precies is en wanneer deze prijzenswaardig is. De volgende punten hebben we zwaar laten wegen in ons uiteindelijk oordeel: diepte en relevantie van de engagement, in hoeverre er daadwerkelijk sprake was van een strategie, mediagebruik, mate van vernieuwing en de behaalde doelstellingen.
De jury had de keuze uit veel goede inzendingen en dat heeft de lat hoog gelegd. We zijn op zoek gegaan naar de cases die het beste voldeden aan alle gestelde criteria. Cases met een engagementstrategie die het niveau van een leuk idee overstijgen en een duidelijke invulling geven aan de geformuleerde doelstellingen. Met een executie die over de verschillende contactpunten heen de doelgroep daadwerkelijk kwalitatief en relevant betrekt in zijn/haar consumer journey en daardoor resultaat boekt. En dat is uiteindelijk waar het om gaat; we bevinden ons in het oog van de storm en we hopen dat deze volgend jaar leidt tot nog meer inspirerende en toonzettende cases.
 
Winnaar Crimediggers (Politie) - ZIGT, Steam
Crimediggers is van kop tot staart een case om van te smullen. Een vlijmscherpe aansluiting tussen doelstelling en aanpak, een heldere strategie waarin alle stappen goed doordacht zijn, engagement in de puurste zin van het woord en een intelligent samenspel van middelen.
Je kunt zéggen dat werken bij de politie interessant is, maar een lastig te betrekken doelgroep overtuigen door het ze te laten ervaren met behulp van innovatieve gaming is veel effectiever. Dat blijkt wel uit de resultaten, een indrukwekkend aantal sollicitaties is behaald. En nog belangrijker: de kwaliteit van die sollicitaties was dusdanig hoog dat de conversie naar aanname verdubbelde. De strategie is herhaalbaar en innovatief. Last but not least prijst de jury de intensieve samenwerking tussen politie, media en creatie; een voorbeeld voor de markt.
 
Nee, jij trekt volle zalen  (Glenfiddich) - Maxxium, Mediaxplain* 
De aanpak van Glenfiddich heeft een sterk engagement; bezoekers komen om het whisky verhaal te horen en te proeven en zijn er ook nog bereid voor te betalen. Er is een originele combinatie gecreëerd door het gebruik van theater in combinatie met een virtuele tour. Het valt niet mee om in deze categorie iets nieuws te verzinnen. Met een heuse merkambassadeur werd het publiek op een inspirerende wijze met prachtige verhalen, ondersteund door een proeverij, meegenomen door de distilleerderij.  Daarmee werd de merkbetrokkenheid en beleving verstevigd gelet op het veelvuldig delen van de ervaringen.


Beste gebruik van een medium
 
Een gevarieerde mix van goed onderbouwde cases met hoog creatief mediumgebruik voor uiteenlopende media; van het oudste medium tot innovatieve digitale oplossingen.
 
Winnaar Het oudste medium herontdekt (Glenfiddich) - Maxxium, Mediaxplain*
Bij whisky denkt men vaak aan een huiselijke en sfeervolle omgeving. Glenfiddich heeft echter een originele media-oplossing gevonden om de kracht van kleinschalige whiskyproeverijen op grote schaal uit te rollen. De inzet van een theatertour is een bewonderingswaardige keuze en heeft geleid tot een unieke en exclusieve merkervaring gedurende anderhalf uur. Gewaagd ook om consumenten te laten betalen om te luisteren naar een merkverhaal. Mede door de inzet van interactieve elementen krijgt de theaterbezoeker een intense en unieke beleving gepresenteerd. Door voor het oudste medium te kiezen, is deze keuze juist innovatief. Het merk creëert hiermee niet alleen verbondenheid met de bestaande klanten, maar het is ook een effectieve manier om een nieuwe doelgroep te enthousiasmeren voor het merk. Ondanks het kleine budget, leidt deze keuze tevens tot indrukwekkende marketingresultaten. De combinatie van media-aandacht, interactief theater, gekoppeld aan storytelling heeft een optimale opkomst en een sterk rendement opgeleverd. Een creatieve wending die in deze tijd meer navolging verdient.

Coke FrisChicks - UM
Vloggercampagnes zijn veel ingestuurd, maar Coke FrisChicks op YouTube is er één die opvalt. Het vernieuwende aan deze case is het kiezen van enkele onbekende talentvolle vloggers. Deze twee meiden zijn oprecht en onbevangen. Bovendien krijgen zij volledig de vrije hand en vloggen zij wekelijks over hoe zij tieners positief verrassen. De multinational toont dan ook lef. De combinatie van onbekende vloggers met het bereik van populaire influencers draagt bij aan het succes van het non-scripted contentplatform, dat voor het merk Coca-Cola bij Nederlandse tieners een exclusief podium creëert. Hierdoor stijgt onder Nederlandse tieners zowel de sympathie voor het merk Coca-Cola als de aankoopintentie. De resultaten bewijzen dat de mediakeuze effectief is.
 
World, here I come (ING) - ING Bank, Schiphol Media, UnitedState of Fans, Twofish
Met het kiezen van Schiphol als medium claimt ING Bank een internationale hotspot om haar merk onder de aandacht te brengen bij een gemêleerd en groot internationaal publiek. Een slimme keuze gezien haar internationale doelgroep. Door zowel buiten en binnen in de terminals aanwezig te zijn met zéér gevarieerde impactvolle uitingen en interactieve elementen als oplaadpunten, werkplekken en ‘Cities in a click’-posters, komen de reizigers direct in contact met ING. Met relevante boodschappen aansluitend op de mindset van de reizigers die consistent is doorvertaald, resulteert dit in een positieve connotatie op het merk ING. De doorvertaling van ‘World, here I come’ binnen Schiphol bewijst de kracht van de juiste boodschap op het juiste moment. Doordat de campagne ook nog verder is geactiveerd door verschillende engagementmomenten en services te bieden, is er diepte gebracht. De totale integratie van kleur, merk en boodschap(pen) geven een sterk en betrouwbaar signaal af over het merk.

 
Beste mediaperformance
 
Een nieuwe categorie binnen de AMMA’s. De jury heeft met veel plezier in totaal 24 cases doorgenomen. De inzendingen waren niet altijd volledig wat betreft onderbouwing en bronvermelding. In deze categorie is het noodzakelijk om doelstelling, optimalisaties, werkelijke resultaten en ROI volledig helder te krijgen. De inzendingen waren zeer divers, van single media tot volledig cross mediaal en van innovatieve search tot aan TV inzet. Een mooie aanvulling binnen alle categorieën.
 
Winnaar Maybelline 'Get-the-WOW-Brow!' - ZenithOptimedia, L’Oréal, Moxie,Performics, McCann
Maybelline durfde het aan om data, media en content nagenoeg volledig te omarmen in plaats van een traditionele tv inzet. Na een start op tv met een zeer beperkt budget is er een precisie strategie ingezet waardoor content en creatie zeer goed werden afgestemd op de doelgroep.
De 'Get-the-WOW-Brow case voldoet dan ook volledig aan alle criteria die hoort bij de categorie Beste mediaperformance. Vernieuwend, recordscores op ROI en alle overige KPI’s maar ook goede bepaling van de probleemstelling bij de doelgroep en het gebruik van data.
De cross mediale inzet, optimalisaties en een duidelijke doelstelling die ruimschoots is behaald, heeft de jury unaniem doen besluiten dat Maybelline de winnaar is.
 
Fernandes #NoSpang - UM
Goede return op geïnvesteerde media, maar net niet de hoogste van de inzenders, met een vernieuwende en voor de categorie onconventionele mediastrategie. Doelgroep inzichten zijn goed gebruikt in de creatie om de effectiviteit van media-inzet te stuwen. Originele insteek, recht in het hart van de doelgroep. Niet de winnaar in de categorie door gebrek aan optimalisatie gedurende de campagne en het gebruik van slechts een medium. Desalniettemin is Fernandes een adverteerder geworden die alle conventies loslaat en die het risico durft te nemen om het initiatief voor het ‘consumeren van de campagne’ grotendeels bij de doelgroep neer te leggen. Een 100% non-traditionele aanpak.
 
Microsoft Azure: In de wolken met het resultaat - Carat
Dankzij een geïntegreerde online campagne met segmentatie, leadnurtering en optimalisatie als succesfactoren, heeft deze case in een moeilijke doelgroep fantastische en goed onderbouwde resultaten laten zien. Van alle cases valt deze inzending positief op door de meest uitgebreide en zorgvuldige bewijsvoering. Ook zijn de business doelstelling vooraf helder geformuleerd.
Aan de basis van dit succes staat een sterke strategie om proefabonnementen te genereren voor cloud services van Microsoft Azure. Er is goed gebruik gemaakt van de optimalisatiemogelijkheden binnen de gekozen media-inzet. Kanttekening is de prominente rol van LinkedIn, die een groot deel van de optimalisaties voor haar rekening hebben genomen.
Kijkend naar de criteria van de categorie weegt ROI het zwaarst mee. Andere cases hebben op dit onderdeel in veel gevallen mindere, maar in twee gevallen betere resultaten laten zien.


Beste media-innovatie

De Beste media-innovatie laat niet alleen zien waar we op dit moment als branche staan, maar geeft ook een mooi doorkijkje naar waar we naar toe gaan. Dat er volop beweging is, blijkt onder andere uit het aantal inzendingen: dit jaar werden er maar liefst 19 innovatie cases ingestuurd.
Negentien zeer uiteenlopende cases die ieder op hun eigen wijze grensverleggend zijn. Verrassende tools, spraakmakende campagnes en innovatieve inkoopmethodieken; we zagen ze allemaal langskomen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze bijna allemaal slim gebruik maken van data waardoor merken niet alleen in staat zijn steeds relevanter en gerichter met hun doelgroepen te communiceren, maar de effecten hiervan ook steeds beter meetbaar zijn. 
Het is daarom extra jammer dat de cijfermatige onderbouwing van de cases zelf, vaak te wensen overliet waardoor het innovatieve gehalte voor de jury soms moeilijk te beoordelen was.

Winnaar Vodafone Thuis – ISP targeting - Blue Mango Interactive
Door slim gebruik te maken van data en technologie ontstaat een impactvolle campagne die de doelgroep een tailormade aanbod geeft, op relevant moment en waardoor de conversie van deze campagne door het dak gaat.
Een campagne die aantoont dat dankzij de mogelijkheden die de technologie ons biedt de weg naar succes soms kinderlijk eenvoudig is.

Introductie Vodafone YOU:Power to the Prepaid People - MEC
Een eigentijdse en gedurfde campagne om de kritische doelgroep van jonge prepaid gebruikers te bereiken. De inzet van Snapchat waarin de regie wordt overgedragen aan credible vloggers die op eigenzinnige wijze een exclusief 24uurs aanbod communiceren, maken deze campagne tot kloppend geheel.

PON Videology - MediaCom, Videology
Een case die je met recht grensverleggend kunt noemen. Gezworen concurrenten (Google, Facebook, RTL, SBS en de NPO) bieden op de Trusted Market Place van MediaCom allemaal hun inventory aan waardoor de doelgroep van PON veel efficiënter bereikt kan worden met video content.  MediaCom toont hierbij aan voorop te lopen in de ontwikkeling van programmatic buying en zet hiermee de deur open voor verdere ontwikkelingen op dit gebied, binnen en buiten het eigen bureau.

Quest Test Nederland - Quest (G+J Media Nederland)
G+J heeft een fantastische manier gevonden om het Quest gedachtegoed door te vertalen buiten het klassieke magazine. De online testen rond specifieke redactionele topics prikkelen niet alleen de nieuwsgierigheid van de lezer, maar brengen ook adverteerders in beweging. 


Hans du Chatinier-prijs (onderzoek)

Winnaar Dagelijks Online Kijkcijfers,Hybride aanpak uniek in de wereld - SKO, Kantar Media/TNS
De jury is onder de indruk van de manier waarop in deze case een groot aantal partijen met verschillende belangen elkaar hebben opgezocht en gezamenlijk een zeer solide en voor de markt bruikbaar resultaat hebben neergezet.
In een tijd waarin steeds meer televisie- en video content live (lineair) of on-demand via het internet wordt bekeken is het collectief erin geslaagd het traditionele kijkonderzoek te vertalen en te integreren met online kijkgedrag. Met name de fusie van census data (streamstarts) en panel data is heel knap gedaan. Hierdoor is het nu mogelijk om het bereik van online bekeken programma's en video commercials onder Nederlanders 6+ in doelgroepen te rapporteren. Een in de wereld uniek hybride systeem dat dagelijks op zeer gedetailleerd niveau data levert.

Digital Out of Home wordt accountable -Innovatieve zoektocht naar methoden en technieken      Kinetic, blowUP Media
Een case met een zeer treffende titel. Kinetic en BlowUp Media zijn samen op zoek gegaan naar verschillende methodes en technieken om bereik van digitale OOH te meten via bijvoorbeeld Bluetooth, iBeacons, cameratellingen etc. Gaandeweg is gekozen voor de Wifi-grabber; een passieve meetmethodiek waarvan de resultaten geanonimiseerd zijn. De aldus verkregen data worden gekoppeld aan mobiliteitsdata waarmee tevens het verplaatsingsgedrag van de passanten in kaart kan worden gebracht. De validiteit van de methode is onderzocht met cameratellingen. Het resultaat van de zoektocht is een zeer innovatieve aanpak, die in de ogen van de jury een interessant aanvulling kan vormen op bestaande methoden van buitenreclameonderzoek. Daarbij hebben de inzenders tevens goed gekeken naar bijkomende privacy issues. De methode is schaalbaar, misschien nog niet helemaal af, maar een belofte voor de toekomst.


Beste mediastrategie

In dit tijdperk van digitale media, branded content en multi channel, is een effectieve mediastrategie niet (meer) los te zien van een creatief concept. Het aantrekkelijke hiervan is dat ook merken met kleinere budgetten hierdoor tot hun recht kunnen komen.
Veel van de inzendingen hadden een sterk creatief concept als basis voor de strategie. Minder vaak was een sterk media inzicht het startpunt. Jammer genoeg werden in veel gevallen de resultaten te weinig concreet en overtuigend gepresenteerd, terwijl dit voor deze categorie toch essentieel is.
De jury heeft gezocht naar voorbeelden van maximale synergie tussen media en creativiteit, waarbij het mediaconcept doorslaggevend was voor het resultaat. De genomineerden voor de categorie beste mediastrategie voldoen alle vier aan deze criteria.  
 
Winnaar PHD versnelt groei voor Domino's - PHD
In deze case van Domino’s en PHD maken een onderscheidend media-inzicht en een uiterst doordachte mediastrategie het verschil. Gebaseerd op een goed begrip van de gehele customer journey, werd gekozen voor een effectieve combinatie van klassieke media en e-commerce instrumenten rondom de piek-(bestel)momenten in de week. Aangevuld met een branded content campagne op radio om de kwaliteitsperceptie te laden, realiseerde Domino’s hiermee indrukwekkende resultaten zowel op gebied van online sales als op merk- en propositiebekendheid. De mediastrategie trok meer mensen in de funnel die uiteindelijk converteerden naar kopende klanten. Scherp en goed geschreven, een echte mediastrategie case.

Fernandes #NoSpang - UM
Fernandes, de Surinaamse frisdrank die populair moest worden bij Nederlandse jongeren, bereikte dat met een goed geïntegreerde combinatie van effectieve online mediaplanning en een slimme samenwerking met contentprovider Topnotch. Deze overtuigende strategie van UM raakte de doelgroep en leverde een breed bereik. Met een bescheiden budget scoorde Fernandes een sterk resultaat in de zeer concurrerende frisdrank markt.
 
Introductie Vodafone YOU:Power to the Prepaid People - MEC 
Om voor de nieuwe Prepaid propositie meer jongeren te bereiken, ontwikkelden Vodafone en MEC een creatieve strategie met inzet van uitlsuitend Snapchat aangevuld met Youtube. De jury was vooral gecharmeerd door de dappere keuze door een groot merk voor Snapchat. De gekozen media sluiten naadloos aan bij de mediaconsumptie en attitude van de doelgroep. Ondanks een zeer beperkt budget werd daardoor de doelgroep effectief bereikt en geactiveerd.
 
Ontdek ‘Late Rembrandt online’ (KPN) - Mindshare, Rijksmuseum, N=5, Born05, The online company, Digined
De sponsorstrategie van KPN ‘Taking art to the people’ is goed vertaald naar een media strategie. Een goed uitgekiende combinatie van online en offline media inzet, met beeldschoon uitgevoerde  creatie waardoor de echte museumervaring ook door niet-bezoekers beleefd kon worden. Ondanks het feit dat KPN al langer sponsor is van het Rijksmuseum, werd een sterke stijging van sponsorbekendheid en merkwaarden gerealiseerd.  


Media-adverteerder van het jaar
 
Winnaar KPN - Mindshare
Op basis van de criteria heeft de jury gezien dat KPN een omslag heeft gemaakt in mediastrategie. Met name in innovatie is met MusicState en Linda.tv en moedige beslissing genomen in mediumtypekeuze. Dat in een zeer competitieve markt waarbij de mediabeslissingen die genomen zijn een positief effect hebben gehad op de resultaten. De samenwerking met businesspartners leidde tot nieuwe mediaoplossingen zoals bijvoorbeeld Goal Alert. KPN is naast de reguliere weg van branded partnership met Dance Dance Dance driver geworden van content creatie. KPN heeft een kentering in een trend weten te bewerkstelligen waar mediastrategie en innovatie een belangrijke rol heeft gespeeld met sterke resultaten.

Nederlandse Staatsloterij - UM 
In een jaar waarin Staatsloterij diep door het stof ging heeft zij lef getoond met een excuus campagne om vervolgens direct door te pakken met een imago campagne. Een imago campagne die tevens ondersteund werd door het uitdragen van de 6 garanties. Het bouwen van een programma vanuit het thema Puur Geluk is het toonbeeld van een extreem goede executie van branded content campagnes en een voorbeeld voor de branche. Dit alles met een positief resultaat op de voor Staatsloterij zeer belangrijke business KPI’s.
 
Unilever - Mindshare
Zeer consistent met een overkoepelde strategie waarmee Unilever over de breedte van de merkportfolio media-middelen keuze kan inzetten. Unilever bouwt voort op de historische kracht in de samenwerking met businesspartners en biedt daarnaast wederom een belangrijke bijdrage aan het mediavak. Heel duidelijk wordt dat de filosofie van Unilever op het hele portfolio wordt toegepast. 


Media-exploitant van het jaar

Het valt de jury op dat onder de inzendingen de pure ‘digital players’ ontbreken. De jury is onder de indruk van de kwaliteit en uitvoerigheid van de geleverde inzendingen. Het beoordelen van de verschillende De winnaars van de toekomst zijn de media-exploitanten die samenwerken met andere marktpartijen.
 
Winnaar BrandDeli
De jury is onder de indruk van het feit dat BrandDeli midden in de ontwikkeling staat van een transformerend vakgebied. BrandDeli is een energieke en bruisende club met een duidelijk profiel. Ze investeren in media-innovaties als Makers Channel en Influencer Marketing XL, waardoor de focus op creatieve branded content oplossingen ook daadwerkelijk impact maken. Ze laten bovendien zien dat content-campagnes groter kunnen worden gemaakt door de bewuste keuze om samenwerkingen aan te gaan met andere mediumtypen/platforms zoals Snapchat en WhatsApp. Zeer sterk bedrijfsresultaat zowel op spot als non-spot (in een stabiele markt), met een hoge zichtbaarheid in de markt en een flink aantal nieuwe klanten.

Exterion Media 
In 2015 heeft Exterion Media zich als toonaangevende OOH exploitant geprofileerd. De jury vindt dat zij op een aantal criteria goede resultaten hebben behaald. Ze hebben geen concessie verloren, en de grootste concessie van 2015 gewonnen, wat mede heeft geleid tot een mooie omzetgroei.
Op innovatievlak hebben ze goede initiatieven ontwikkeld. Ze onderscheidt zich door pro activiteit en investeren in een goede klantrelatie door onder andere het initiëren van effectonderzoek en inspiratiesessies bij adverteerders en bureaus.
  
RTL Nederland 
RTL heeft wederom bewezen een sterke multimediale partij te zijn. Ze hebben hun marktleiderschap uitgebouwd op televisie. RTL is een content power house en is toonaangevend door investeringen en innovaties zoals SpotX en MCN. Ze kiezen er nadrukkelijk voor om een kwalitatieve bijdrage aan het mediavak te leveren in de vorm van inhoudelijke events en deelname diverse branche initiatieven.


Mediabureau van het jaar

Winnaar Mediaxplain*
De jury waardeert Mediaxplain* als Mediabureau van het jaar dankzij ondernemerschap, authenticiteit, klantwaardering en creativiteit die het bureau heeft laten zien. Zij hebben zich als onafhankelijk mediabureau goed staande weten te houden tussen de grote netwerkbureaus en doen het duidelijk anders. Voorbeelden daarvan zijn de eigen webshop, 7 dagen open zijn, het opzetten van een eigen PR-tak en het ontwikkelen van technologische innovaties als MXProbe (transparant maken van programmatic).
Mediaxplain* kreeg van de jury hoge waarderingen op accounts (de nieuwe oogst aan klanten was indrukwekkend) en inspelen op marktontwikkelingen. Ook talentontwikkeling binnen het bureau heeft bijgedragen aan de uitverkiezing tot Mediabureau van het jaar.
Het feit dat het bureau "duidelijk anders" is dan de andere mediabureaus mogen ze nóg nadrukkelijker uitdragen om daarmee een nóg grotere bijdrage aan het vak te kunnen leveren. Mediaxplain* weet ongetwijfeld ook hier weer vele originele manieren te bedenken om dit te realiseren. Een mooie uitdaging voor 2016!
 
MediaCom 
Ook dit jaar weet MediaCom weer een nominatie in de wacht te slepen. Het is inmiddels de vijfde keer op rij dat dit bureau genomineerd is voor een Mediabureau van het jaar. De jury ziet MediaCom als een zeer consistent mediabureau dat de klant duidelijk centraal stelt. Het bureau is solide over de gehele linie. Verder vallen het online marketing denken en toegepast onderzoek van het bureau op: het bureau zit sterk op ‘insights’. MediaCom wist ook in 2015 zowel bestaande klanten te behouden als pitches te winnen. Belangrijk is ook de ‘People first’ gedachte, waarmee het personeel grote doorgroeimogelijkheden heeft. Die filosofie voert MediaCom sterk door en dat leidt tot betere resultaten.
 
ZIGT
ZIGT blijft tussen de netwerkspelers een opvallend bureau. Het zaken doen zonder kickbacks blijft een positionering die veel klanten aanspreekt. De jury wil zijn enorme waardering uitspreken voor het feit dat dit bureau al jarenlang op consistente wijze de business runt. ZIGT heeft de nominatie mede verdiend op basis van het grote aantal nieuwe klanten dat het bureau in 2015 heeft gewonnen.
Het profileert zich heel sterk als mediabureau van en voor klanten en zet veel nieuwe initiatieven voor ze neer. Naar buiten toe zou de profilering nog wat sterker kunnen, in termen van inspelen op marktontwikkelingen. Ook wordt uit de, overigens goed geschreven, case het personeelsbeleid (talentontwikkeling) van ZIGT niet geheel duidelijk.